Qué es la Gestalt


La Teràpia de la Gestalt ens ajuda a viure

Viure cada moment de la nostra vida sense pensar en el demà pot semblar molt modern, sobretot en temps de crisi econòmica com l’actual, però és tan antic com la màxima d’Horaci, amb el seu famós “Carpe diem”. Això sí: per tenir ple sentit cal plantejar-ho amb responsabilitat.


El naixement de la Teràpia de la Gestalt

A la dècada dels 40, Fritz i Laura Perls van escriure el llibre The Beginning of Gestalt Therapy. L’any 1952 van obrir el primer institut a Nova York i van començar a explicar la seva teoria i a donar cursos de formació per tots els Estats Units d’Amèrica. A partir dels anys 80, els centres d’entrenament en psicoteràpia Gestalt es van desenvolupar per tot el món.

Les bases de la Gestalt

La Gestalt parteix del principi que hem de ser molt conscients de qui som i de com som tant en els aspectes que ens agraden com aquells que no ens agraden.
Per tant, en tot moment el fet de responsabilitzar-nos dels propis actes i trobar una resposta hàbil a cada situació ens fa més lliures. S’acompanya a viure en una actitud personal cap a estar a l’“ara” i “aquí”, centrant-nos en el present immediat.

Vol dir això que no hem de recordar el passat? De cap de les maneres. Seria absurd aconsellar l’oblit a una persona. Podem evocar el passat, però, quan ho fem, no busquem el “perquè”, sinó el “com”. Per entendre’ns: anem agafant  consciència del passat però no analitzant-lo amb voluntat de tornar-hi a buscar per què vam fer allò que vam fer, que seria culpar-nos o culpar als altres, sinó amb voluntat de responsabilitzar-nos-en. En el moment en què ho fem, ens traiem un pes de sobre i tot comença a canviar al nostre voltant.


“Jo sóc com sóc... ja no canviaré”

Aquesta afirmació, de vegades expressada per molta gent, és rotundament falsa. Si mirem la nostra vida com si ho féssim des d’un punt elevat d’una muntanya veurem que l’única certesa és el canvi. No només ha canviat la realitat que ens envolta sinó que nosaltres també hem canviat, i aquest canvi l’hem de saber dirigir en la direcció que més ens beneficiarà, és a dir: en la de conèixer-nos millor nosaltres mateixos i els altres per canviar aquells hàbits que ens impedeixen de viure més tranquils i feliços.


Els quatre “centres” de la persona

La Teràpia de la Gestalt es desenvolupa en quatre “centres”. El centre mental on es produeix el llenguatge, el pensament i el diàleg entre les persones. El centre corporal mitjançant el qual ens expressem amb el cos i ens arrelem en la realitat. El centre emocional a partir del qual establim les relacions amb els altres: amb la parella, els fills, els amics, la família, etc. I finalment, el centre espiritual que, d’alguna manera, és el que comprèn tots els altres. Enriquint tots els centres creixem espiritualment, és a dir globalment .

Ser receptius al present, però no angoixar-nos pel passat ni pel futur 
ens fa més lliures i més feliços 
perquè la felicitat és inherent a la llibertat. 

És des d’aquesta perspectiva que la Teràpia de la Gestalt ens ajuda a viure més lliures i en conseqüència més feliços, acceptant quina és la realitat i vivint-la.